20 de maig 2011

A Terrassa, assemblea general (II)


Una estona abans de l'assemblea s'havien reunit diverses comissions. Ara la de logística acaba d'exposar les qüestions principals. La gent del comerç i del mercat ha donat menjar per preparar el dinar i el sopar. Durant el dia ha anat passant molta gent, també per donar menjar i suport. I els forns, que han donat pà. Això no ha de ser violent, si ve la policia que ens hagin d'arrossegar, i demà ens tornarem a trobar aquí.

Hi ha gent coneguda. Criden consignes anticapitalistes. Comencen les intervencions. Cal qüestionar la propietat privada, la distribució desigual de la riquesa, el paper del diner. La gent surt amb el micro davant nostre per dir la seva. Tot és culpa d'en Rockefeller júnior, que és el culpable que tots estiguem així. Yo no me muevo hasta que esto se solucione. Això es una catarsi col·lectiva, indignats anònims. A part d'indignat estic emocionat. Aqui cadascu s'autoreprestenta. Avui m'han fet fora de la feina. Lluitarem pels drets que van aconseguir els nostres pares, els nostres avis i els nostres besavis. Com van fer al 36, que van estar a punt de tocar el cel amb les mans. Els polítics son llops amb pell de be.

A Terrassa, assemblea general


En directe des de la plaça de l'Ajuntament de Terrassa, bé no és estrictament en directe, oi, no sé com es diria. Els timbalers van convocant la gent i van pujant el to del batec col·lectiu. Algú s'acosta a la taula on hi ha instal·lats els portàtils i els equips de so, quanta gent som, 504, no, home, al grup del facebook no, aquí, físicament. Una dona s'apropa preguntant si hi ha algun manifest per signar, em sembla que no, que és una cosa bastant heterogènia, dic, ahir a la tarda a Barcelona es deia que circularia més d'un manifest, i no un de sol. Arriba un jove, que sembla que hi entén de dret, el Constitucional sembla que acceptarà la manifestació de demà, vista la mida que està adquirint això a la Puerta del Sol. Demano si puc utilitzar un dels portàtils que hi ha a la taula, i tant, l'engego, osti és Linux, i a més té contrasenya. Continuo escrivint a mà a la llibreta i després ja ho passaré al bloc, o allà on sigui. N'arriba un altre, ràdio Kaos sí que podrà emetre, algú hauria d'anar al local a retransmetre.

No havia estat mai en una assemblea tan gran. La de Terrassa és la segona acampada més gran de Catalunya (després de Manlleu, s'entén). 

Acaba de començar.

Crítica i proposta

El moviment d'aquests dies és poc propositiu (tot i que hi ha algunes propostes, és clar), però això no és pas dolent. La indignació o emprenyament és la cosa transversal, que uneix molta gent, com diu en Toni Sala avui a El Punt. A Terrassa, per exemple, ahir a la tarda hi havia immigrants, metges de la Mútua, treballadores de la neteja, joves, algun gos...

A partir d'aquí, aquest i altres esdeveniments poden servir per amplificar el ressò de les propostes (ara sí) de molts grups que ja fa temps que treballen en visions alternatives del món. Una d'aquestes és el decreixement, que per mi planteja les coses de soca-rel, i proposa coses concretes: renda mínima, renda màxima, moratòries d'extracció de determinats recursos naturals, frugalitat, economies re-localitzades, cooperatives de producció i de consum, cooperatives d'habitatge, reducció de la jornada laboral... Això no només són propostes, sinó processos que en alguns casos ja s'estan portant a la pràctica. El sociòleg Castells, per exemple, ho deia a la Vanguardia l'altre dia, ell mateix té un documental (Homenatge a Catalunya II) on mostra com tot això s'està posant a prova a Barcelona mateix.

Les propostes transformadores només poden sorgir de crítices radicals. No podem sortir de la crisi amb el que l'ha originada (el creixement econòmic).

Quina és la teva crítica? I la teva proposta?

Munts d'idees

Això ho vaig escriure a partir de l'estada a can Pèlags de l'estiu de 2008. Va d'una excursió per Sant Llorenç del Munt:


http://www.clubalpi.com/concursos/VPLMNV/2aObraVPremiLiterariCAU.pdf

Democràcia real ja! i decreixement

Avui dijous la gent acamparà a Terrassa, davant de l'Ajuntament. Cap a quarts de nou hi ha hagut concentració i cassolada, després la gent s'ha dissolt i ja fa una estona que tornen a agrupar-se per passar la nit.


A Bcn, on diuen que es lliga molt amb l'emoció del moment i tot plegat, a la tarda semblava que l'assemblea era favorable a tenir més d'un manifest. La gent del decreixement proposa enviar-hi la declaració que va sortir de la conferència de Barcelona del març de l'any passat. Sembla que les propostes són molt més radicals que les de Democràcia real. Podeu llegir-la a:


http://www.degrowth.org/Barcelona-2010-Declaration.119.0.html?&L=1


Alguns dels companys del decreixement són a Berlín, on demà comença una conferència sobre 'postcreixement' en què s'esperen uns 1000 assistents:


http://www.jenseits-des-wachstums.de/index.php?id=8891

Democràcia real ja!

Tot plegat em fa pensar en una entrevista que li van fer a en Casasses, el poeta, on li pregunten què n'opina, de la democràcia, i diu: 'això que li diuen democràcia actualment... la conclusió és que no saben grec. Aquí el poble ni mana ni res'. I continua: 'pots triar empanada gallega, empanada d'espinacs, empanada de carn, empanada de pinyons... però EMPANADA'.


A l'enllaç hi ha l'entrevista, per si voleu veure-la, està molt bé:


http://www.youtube.com/watch?v=RuA75nATBAc

Democracia real ya!

El PP ha afirmado que las acampadas están organizadas por la 'extrema izquierda antisistema del PSOE'. La líder del PP en Cataluña, Alicia Sánchez Camacho, dijo ayer que era lógico que la gente protestara ya que se trata de una 'generación perdida' de jóvenes por culpa del gobierno de Zapatero. Es y será interesante ver cómo los partidos de derecha interpretan y explican este tipo de reivindicaciones, más propias de los movimientos de izquierdas. Sin que tenga mucho que ver, esto me hace pensar que la derecha conservadora y católica ha organizado manifestaciones en contra del aborto y del matrimonio homosexual o a favor de la familia, algo que hace algunos años no hacía. Incluso los cardenales (Rouco Varela) convocan y lideran manis!

En relación a las revueltas del mundo árabe, Felipe González, ex presidente español del PSOE, parece que ha dicho que los manifestantes de aquí están utilizando los mismos métodos que los egipcios para acabar justamente con lo que ellos pedían (democracia) y que aquí ya tenemos.

En Cataluña, la vicepresidenta Ortega dijo ayer miércoles que están esperando la decisión de la junta electoral sobre los actos del sábado, día de reflexión previo a las elecciones, y que el gobierno actuará con contundencia en el caso de que se decida prohibirla (la decisión está prevista para hoy). El mismo Felip Puig, conseller d'Interior, irá con su bate de béisbol personal.

TV3, en el programa 'Els Matins', con cientos de miles de telespectadores, ha seguido bastante la acampada de Barcelona. La Vanguardia y el Periódico también. Y las noticias de TV3 han abierto con esto.