Articles científics

1/2/13: Más allá del humo. La ecología política de los incendios forestales a partir del caso de Horta de Sant Joan (Tarragona, Cataluña) es publica a Documents d'Anàlisi Geogràfica.

1/2/13: De les feixes als xalets. L'ús social i polític de l'aigua en la destrucció d'una comunitat agrària es publica a Estudis d'Història Agrària.

Social-ecological heritage and the conservation of Mediterranean landscapes under global change. A case study in Olzinelles (Catalonia), publicat a Land Use Policy.

Al meu espai de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals trobareu els articles publicats en revistes amb revisió per parells. Això bàsicament vol dir que l'editor de la revista demana a un, dos o tres experts que revisin l'article que tu has enviat i en recomanin l'acceptació, l'acceptació condicionada a determinats canvis o la no acceptació de l'article (en funció de la qualitat, l'originalitat o la rellevància per a la comunitat de recerca). Veureu que hi ha alguns articles que tenen l'accés restringit. Això és perquè les revistes on estan publicats no són d'accés obert (has de pagar; les editorials grans com Elsevier fan diners a cabassos), i si no hi accedeixes des d'una institució que hi estigui subscrita (com una determinada universitat) no hi tens accés gratuït. Si us passa això podeu demanar-me'n una còpia a mi i us l'enviaré amb molt de gust. També és veritat que si poseu el títol dels articles en un buscador, probablement en trobareu una versió penjada en accés obert.

Aquí hi ha la meva tesi, per si la voleu descarregar.

Llavors hi ha tota una sèrie d'articles, capítols de llibre i ponències de congressos que, en no ser sotmesos a un procés de revisió per parells, no es consideren tan científics, però estan publicats a diferents llocs i poden ser útils per a la gestió. Us en poso alguns, de més a menys recents (la majoria són d'autoria compartida):

Set anys de recerca acció a Matadepera i al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, publicada al recull de ponències de la VII Trobada d'Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

Peasant memory for wildfire prevention, és com un informe del procés de Matadepera que vaig fer per a Ciutats i Governs Locals Units (CGLU).

Integració de fonts orals en l'estudi de la història ambiental i el canvi global: la vall d'Olzinelles (Sant Celoni, Vallès Oriental), 1924-2007, publicat el 2009 a partir d'una comunicació a la V Trobada d'Estudiosos del Montnegre i el Corredor. La veritat és que l'edició dels gràfics els hi va quedar ben lletja.

El canvi global a la conca de la Tordera, és un capítol del llibre Els sistemes socioecològics de la conca de la Tordera, publicat per la Institució Catalana d'Història Natural el 2008.

Integració de la gestió del territori i la planificació forestal a la gestió del risc d'incendis forestals, publicat el 2007. Una comunicació a la VI Trobada d'Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l'Obac on exposem la filosofia de les mesures de prevenció de grans incendis forestals impulsades per l'ADF de Matadepera. De fet, l'incendi forestal de Sant Llorenç de 2003 era el tema central de la trobada, i volíem incidir en un canvi de rumb pel que fa a la política de prevenció i extinció d'incendis (si ho vam aconseguir ho no, no en tinc ni idea). 

La dimensió ambiental del sector primari del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, també de 2007 i procedent de la mateixa Trobada. És una anàlisi del mas de can Pèlags des del punt de vista agroecològic i fent èmfasi en les funcions que l'activitat primària té en el marc del Parc Natural.

Anàlisi i gestió dels recursos forestals del Parc del Montnegre i el Corredor, publicat el 2005 per la Diputació de Barcelona en un recull dels projectes de final de llicenciatura que els estudiants de Ciències Ambientals de la UAB vam realitzar en aquest indret.

Per a la conservació del medi necessitem dones i homes. Els espais d'interès natural i l'economia agroforestal. És la ponència que vam fer amb el Martí per al Primer Congrés del Món Rural (2006). Juntament amb la resta de ponències, està publicat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada