13 d’abr. 2012

Llibre 'El patrimoni socioecològic de la pagesia'

Es publica el llibre El patrimoni socioecològic de la pagesia. L’exemple d’Olzinelles, al massís del Montnegre (Serralada Litoral), de Iago Otero i Martí Boada (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2012, 117 pàgines). 

El treball, guardonat amb el XXIII Premi de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú, investiga la connexió entre la desaparició de la pagesia d’Olzinelles, un antic municipi del massís del Montnegre, i la pèrdua de la diversitat biològica que depenia de les feines dels camps, els boscos i el bestiar. Després d’una breu narració dels processos clau de la història d’Olzinelles s’analitzen les pràctiques de gestió dels recursos locals i la relació peculiar que la comunitat pagesa establia amb el seu entorn. Com a síntesi es defineix un concepte de patrimoni com un conjunt d’interaccions –entre persones i entre aquestes i el seu medi– i pràctiques de gestió dels recursos que, situades en un context geogràfic i històric concret, configuraven paisatges diversos, autònoms i resilients a pertorbacions. A través de l’exemple d’Olzinelles, una zona de muntanya absorbida per la metròpolis barcelonina, el treball mostra com la recerca sobre les cultures populars locals ens ajuda a donar respostes a les preocupacions científiques per la pèrdua planetària de diversitat biocultural.

 
"El llibre és un estudi força rigorós i tècnic, gairebé un informe, però el travessa una línia de poesia i humanitat que beu en les idees que sobre la pagesia i sobre el paisatge té el poeta i pintor Perejaume, amic dels dos [autors] i habitant de la vall estudiada."

Ressenya de Ramon Miró, membre del jurat, llegida durant la presentació a Bellpuig i publicada al número 780 de El Pregoner d'Urgell, pàgines 18 i 19.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada