25 d’abr. 2012

Presentació del llibre 'El patrimoni socioecològic de la pagesia' el 3 de maig a Bcn

Serà a les 7 de la tarda a la llibreria Abadia, carrer Ausiàs Marc, 92-98. Hi serem els autors, Martí Boada i jo mateix, i un copresentador d'honor la identitat del qual és hores d'ara desconeguda.



13 d’abr. 2012

Llibre 'El patrimoni socioecològic de la pagesia'

Es publica el llibre El patrimoni socioecològic de la pagesia. L’exemple d’Olzinelles, al massís del Montnegre (Serralada Litoral), de Iago Otero i Martí Boada (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2012, 117 pàgines). 

El treball, guardonat amb el XXIII Premi de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú, investiga la connexió entre la desaparició de la pagesia d’Olzinelles, un antic municipi del massís del Montnegre, i la pèrdua de la diversitat biològica que depenia de les feines dels camps, els boscos i el bestiar. Després d’una breu narració dels processos clau de la història d’Olzinelles s’analitzen les pràctiques de gestió dels recursos locals i la relació peculiar que la comunitat pagesa establia amb el seu entorn. Com a síntesi es defineix un concepte de patrimoni com un conjunt d’interaccions –entre persones i entre aquestes i el seu medi– i pràctiques de gestió dels recursos que, situades en un context geogràfic i històric concret, configuraven paisatges diversos, autònoms i resilients a pertorbacions. A través de l’exemple d’Olzinelles, una zona de muntanya absorbida per la metròpolis barcelonina, el treball mostra com la recerca sobre les cultures populars locals ens ajuda a donar respostes a les preocupacions científiques per la pèrdua planetària de diversitat biocultural.

 
"El llibre és un estudi força rigorós i tècnic, gairebé un informe, però el travessa una línia de poesia i humanitat que beu en les idees que sobre la pagesia i sobre el paisatge té el poeta i pintor Perejaume, amic dels dos [autors] i habitant de la vall estudiada."

Ressenya de Ramon Miró, membre del jurat, llegida durant la presentació a Bellpuig i publicada al número 780 de El Pregoner d'Urgell, pàgines 18 i 19.


10 d’abr. 2012

New article on the social-ecological heritage

Our paper entitled Social–ecological heritage and the conservation of Mediterranean landscapes under global change. A case study in Olzinelles (Catalonia) is now published in Land Use Policy (in the first issue of 2013, the end of the world does not seem to affect publishers). You can download the article from the link below. If you do not have access to it I will be happy to send you a copy upon request.

Abstract: Both biological and cultural diversities seem to be diminishing together along with the progressive interconnection of peoples and ecosystems of the earth under the rules and dynamics of global markets. This has led some conservationists and social scientists to highlight the need for enhanced knowledge on the complex interrelationships between cultural and biological diversities if successful conservation strategies are to be achieved. In this work we show how the long-term coevolution between peasants and their environment sustained habitats and species that are now declining along with rural exodus in a mountainous area of the Mediterranean, a region where the maintenance of diverse landscapes is very much related to the presence of traditional rural activities. We provide an account of agrosilvopastoral practices once performed by the local peasant community and show their embeddedness in a particular set of institutions and worldview within an adaptive social–ecological system. We argue that such practices constitute an essential social–ecological heritage entailing valuable insights for the conservation of Mediterranean landscapes under conditions of global change.

Download article